Vyrobte si domácí – přírodní dezinfekci

S koronavirem přišel čas dezinfekce. Dezinfekce rukou, roušek, klik od dveří, vzduchu atd. Všichni se o ní zajímáme, pátráme, sháníme. Pro ty, kteří v jejím nákupu neuspěli či dávají raději přednost přírodní variantě, přinášíme recept na vlastní přírodní dezinfekci. K její výrobě budete potřebovat pouze alkohol, esenciální oleje a případně vodu.

Menším oříškem u její výroby je pouze alkohol. Doporučované množství k dostatečné ochraně před viry je 60 % alkoholu, což však běžný vysokoprocentní alkohol typu slivovice a vodky neobsahuje. Technický líh, denaturovaný líh, konzumní či potravinářský líh však ano (i Alpa má 60 %:-)). Osobně používáme k výrobě dezinfekce domácí slivovici a calvados, které 60 % alkoholu sice neobsahují, ale tuto nedostatečnost suplujeme použitím velkého množství esenciálních olejů s protivirovým působením.

Nedomníváme se naivně, že esenciální oleje mají moc úspěšně vyhrát boj s koronavirem, můžou nás však ochránit, posílit naší imunitu a psychicky podpořit. A ještě příjemně voní 🙂

 

Základní recept na 100 ml dezinfekce:

Budete potřebovat

Postup

Do rozprašovače nakapejte esence a zalijte je alkoholem. V případě, že použijete opravdu vysokoprocentní alkohol (např . devadesátiprocentní), dolijte třetinu lahvičky vodou. Prostě a jednoduše, celkové množství alkoholu v lahvičce stačí 60 %. V případě, že váš alkohol obsahuje méně jak 60 %, vodou nedolévejte a dbejte na to, aby celkové množství esencí bylo 50 – 100 kapek.


Základní recept si můžete vylepšit dalšími esenciálními oleji

Silné protivirové působení spojené s posílením dýchacího systému mají vedle tea tree a eukalyptu tymián, borovice a bergamot. Bergamot navíc zmírňuje napětí a stres a společně s citronem podporuje činnost jater a vylučování toxinů.

Na podporu imunity a psychiky doporučujeme další citrusy jako pomeranč, grepmandarinka. Vhodné do rozprašovače jsou pro své vlastnosti např. i levandule, lemongras, hřebíček, máta atd.

Více o dalších vhodných esencích najdete v našem článku Esence vhodné za časů Corona viru.


Výsledný přípravek můžete vedle dezinfekce rukou používat i na dezinfekci roušky a všeho uchopitelného (klik, madel, nástrojů…) i neuchopitelného (vzduchu :-)) ve svém okolí.