Esenciální oleje: Co jsou zač a jak je využít

Esenciální, nebo éterické? Pít, či nepít? Téma aromaterapie
a esenciálních olejů je poměrně široké, a tak se mu podíváme na kloub pěkně od základů. V článku se dozvíte, co jsou esenciální oleje,
jak se vyrábí a kterak je používat, abyste z nich dostali maximum. 

Éterické, nebo esenciální… Jak to teda je?
Je jedno, zda jim budete říkat esenciální či éterické nebo dokonce silice. Pořád mluvíte o jedné látce, která je dílem přírody. Éterický znamená prchavý, ale i nadzemský a vzdušný. Esenciální pak můžete brát jako podstatný. A všechny popisy na esenciální oleje sedí.

Co jsou esenciální oleje zač? 

Jsou srdcem aromaterapie a v jedné lahvičce dřímají až desítky kg rostlin a přírodních sil, co těší smysly i tělo. A věděli to už léčitelé před staletími. Znáte ale samotné oleje a jejich podstatu? Jde o koncentrované a těkavé látky, které produkuje rostlina. Těkavostí rozumějte, že se zkrátka snadno odpařují.
Esence jsou základem parfémů a jejich vůně je nejen příjemná pro smysly, ale dokáže i léčit. Oleje najdete v různých částech rostliny, např. u čajovníku to jsou malé váčky uvnitř listů. U růže se zužitkují okvětní lístky, u majoránky zase nať. Vytěžíte je i ze dřeva, jehličí či kořenů. Nevíme přesně, proč naše příroda oleje produkuje, ale jsme za to vděčné.

Výroba esencí? To máte tak… 

Jako všechny české kosmetické značky si necháváme esenciální oleje dovážet z cizokrajných zemí, kde se esence vyrábí. A pečlivě si vybíráme místa i dovozce. To jen na úvod, abyste věděli, že oleje nevyrábíme. Ale zpět k samotné produkci voňavých esencí. 

Z rostlin a přírodních pokladů se získávají látky všemožnými způsoby. Mezi nejznámější patří parní destilace. Jak si ji představit? Do destilační komory dáte rostlinu, k ní naženete páru, která roztříští váčky s esencí a uvolní ji. Esence se smíchá s párou a pak zkondenzuje na vodu a esenciální olej. Ten se samozřejmě od vody oddělí, ale jelikož zůstává na hladině, jde to snadno.

„Můžu si esenciální olej nakapat do vody?“

Existuje obrovské množství způsobů, jak oleje využívat pro léčivé účinky i potěchu. Ať si z nich vyberete jakoukoliv metodu, účinek bude jak na těle, tak na duši. A vy se nás často ptáte, zda si je smíte mazat na tělo neředěné nebo je kapat do vody a pít. 

Mazat si esenciální oleje na pokožku můžete, ale jen zředěné. Výjimku má pouze olej levandule a tea tree, které mají perfektní hojivé účinky a ve formě 1 kapky je s klidem namažte na postižené místo. 

Užívat esenciální oleje vnitřně teoreticky smíte např. na lžičce a s troškou medu nebo smetany, ale česká legislativa tuto možnost nepovoluje a my v kočičí mydlárně ji ani nedoporučujeme. Esenciální oleje mají totiž ohromnou sílu. Představte si, že: 

  • 1 lahvička růže obsahuje 20 kg okvětních lístků.
  • 1 lahvička máty pojme až 2,5 kg rostlinky.
  • 1 kapka šalvěje má v sobě 1 kg rostliny.

Vždyť jedna kapka v sobě má třeba 10 až 50 šálků bylinkového čaje. A to je docela dost. Proto si raději vychutnejte jiné metody. Co takhle inhalaci, masáž nebo relax u staré dobré aromalampy. To jsou nejrychlejší cesty, jak olej dostanete do těla.

Víc než jen masáž

Během masáže vnímáte esenciální olej čichem a zároveň si užíváte péči o tělo. Podpoříte krevní, lymfatický oběh a zklidníte nervy. Fakt! A pak už jen záleží na tom, jaké účinky chcete masáží podpořit. Potřebujete rozhýbat lymfu? Využijte esenciální oleje jalovce, cedru nebo citronu, odplavují z těla toxiny a bojují proti celulitidě. Cítíte únavu? Vsaďte na rozmarýnku, která vás rozproudí. 

Masážní olej pak vytvoříte snadno. Stačí smíchat 25 ml nosného oleje se 7 až 10 kapkami vybrané esence.

Jak ještě využít esenciální oleje? 

S esencí si můžete užít léčivou a příjemnou koupel. Kdo se chce vůní doslova obklopit, nechť si ji nakape do svíčky. Ale pouze ke knotu, ať nevzplane celý obývák. Esenci lze přidat i do balzámu na rty, parfému nebo svého oblíbeného tělového krému. Ale pokud si nejste jistí, sáhněte po prověřeném přírodním balzámu na rty s vůní rakytníku, růže, citrusů nebo vanilky. 

K aromaterapii se budeme průběžně vracet, takže pokud by vás zajímalo konkrétní téma, napište nám ho do komentářů, rádi se mu budeme věnovat.