Mohou se v těhotenství používat esenciální oleje?

17

Že není vhodné používat esenciální oleje, když čekáte miminko? Ale kdeže. Vždyť poslední dobou ženy prahnou po naprosté přirozenosti, a to i během těhotenství a porodu. Teď už se ale pohodlně usaďte a začtěte. Dozvíte se, proč zahrnout esenciální oleje do péče o tělo a psychiku i v těhotenství, jaké jsou nej a v kterém trimestru s nimi začít. 

Esenciální oleje a maminky si rozumí 
Mnoho žen řeší své problémy v těhotenství klasicky návštěvami lékařů. Jsou však i maminky, které chtějí něco víc. Zažít krásné období ve spojitosti s přírodou, pocítit rytmy těla nejpřirozenějším způsobem a dosáhnout celkové harmonie i v době, kdy hormony pracují jinak. A my vám ukážeme, jak toho docílit pomocí správně zvolené aromaterapie. 

Kdy jindy pečovat o psychiku a tělo víc než v těhotenství… Vaše emoce totiž vnímá i miminko. Jenže jak vyladit pocity v této složité době? Zkuste éterické oleje. Mnoho z nich se nedoporučuje, ale existuje spousta těch, které jsou naopak vhodné.

Jaké esence zvolit a jaké naopak nepoužívat v těhotenství? 
Vhodná aromaterapie vám v tomto náročném a nezapomenutelném období pomůže s řešením mnoha potíží a změn na fyzické a psychické úrovni, dobře vás naladí na sebe i miminko a uklidní vaše obavy.

Aromaterapie je sice přírodní, ale také velmi účinná metoda, ke které v době těhotenství přistupujte s respektem, zejména v prvním trimestru.

Čekáte miminko? Sáhněte po:  

  • mandarince, 18
  • tangerince, 
  • grapefruitu, 
  • gerániu, 
  • růži, 
  • levanduli, 
  • kadidlu
  • citronu,
  • bergamotu,
  • jedli,
  • cypřiši,
  • borovici.

Krásné, přesto náročné období chce péči

Když se těšíte na miminko, zažíváte nejkrásnější období i nejtěžší zkoušku. Proto je dobré o sebe pečovat. Vždyť hodně z vás si stěžuje na bolesti zad nebo oteklé nohy. A na to je nejlepší masáž krční páteře, lopatek i nohou. Vyhýbejte se oblasti kolem kotníků a pat. Jsou zde reflexní zóny, které není vhodné v těhotenství stimulovat. Jemně masírujte oteklá místa a plosky nohou, rozproudíte tím lymfu a zaženete otoky. 

A nemusíte na to být sama, poproste nastávajícího tatínka, ať smíchá 50 ml nosného rostlinného oleje s 10 kapkami esenciálního oleje a dopřeje vám chvilky relaxu. Můžete si vyrobit i vlastní směs esenciálních olejů či použít jen jeden. Na oteklé nohy doporučujeme např. grep a cypřiš.

Trpíte těžkostí, úzkostí, slabostí a jste vyčerpané? Příčinou může být hormonální a psychická nerovnováha. Proto si naordinujte zklidňující koupel s 2 až 4 kapkami éterického oleje s jednou polévkovou lžící nosného rostlinného oleje. Vybírejte mezi gerániem, bergamotem, pomerančem či levandulí. Nebo jich zkombinujte více a vytvořte si vlastní směs šitou přímo na tělo 🙂

V prvních měsících vás mohou provázet i ranní nevolnosti a jestli se s nimi potýkáte, vsaďte na grapefruit nebo citron. Oba jsou jemné a pro maminky se hodí. Jejich vůně osvěží vzduch a zažene pocity na zvracení. Komu je špatně po ránu, nechť dá 2 kapky na polštář. Zklidní tím žaludek i během spánku.

Nevolnost ženu přepadá až do 4. měsíce a příčinou je hormonální nerovnováha. I s ní se dá bojovat. Takže když vás obtěžují celý den pocity na zvracení, namíchejte si lék. Do 10 ml nosného oleje kápněte jednou grapefruit a jednou bergamot. Směs pak nanášejte na zápěstí i dekolt, abyste cítila vůni kdykoliv vám bude ouvej.

Co dělat, když na vás leze nachlazení a vy si nemůžete pomoci běžnými prostředky z lékárny? Chopte se esenciálních olejů preventivně. Třeba taková borovice chrání před nastydnutím a nachlazením. Proto smíchejte její 3 kapky s nosným olejem a masírujte zápěstí a dekolt.

Trápí-li vás křečové žíly, dopřejte si často odpočinek s nohama ve vyšší poloze a potírejte si je směsí 50 ml rostlinného oleje s pár kapkami jedle a cypřiše.

Mezi esenciální oleje vhodné k použití při porodu patří např. kadidlo, geránium, růže, levandule (zde však opatrně při nízkém tlaku) a šalvěj muškátová.

19

Správné načasování hraje prim 

V 1. trimestru byste měla používat esenciální oleje výjimečně a pouze k řešení potíží, které vás mohou potkat. Ale pokud cítíte, že je potřebujete a sáhnete po nich raději než po chemii z lékárny, zvolte květovou vodu. Vzniká při parní destilaci a je mnohem slabší.

Existuje tolik věcí, na něž se musí nastávající maminka připravit. A to si zaslouží náležité rozmazlování. Jinak nezapomeňte, každá z vás je jiná a svůj „jiný stav“ prožívá odlišně. Proto poslouchejte své tělo a při aromaterapii se držte polovičního dávkování.