Přírodní mýdla děláme postaru. Každý kousek pěkně ručně!

42

Chcete vědět, co všechno do mýdla přidáváme, jakou metodou ho vyrábíme a co díky našemu přístupu rozbalíte v koupelně? Pak přijměte pozvání rovnou do dílny! Uvidíte, že vůně nemícháme jen tak! Že vzory mýdel si určí každý mýdlový kus sám a že toxické neřády my nerady. Zjistíte, že je tvoříme, lijeme, ale i krájíme ručně, a nejlíp nám to jde se Svěrákem!

Než si v koupelně rozbalíte své čokoládové…

Mýdlo si v dílně užívá rozmanitou péči. Za jeho výrobou je totiž spousta rukou – Jíťa, hlavní kočka, tvoří receptury a míchá vůně, Verča vyrábí ve dne, v noci, pak mýdlo slévá do velké dřevěné formy, přikryje ho jako miminko a druhý den vyndá na světlo. A to už na scénu přichází Lucka, která ho krájí na tři pruhy a pak na stejně velké čtverce.

43

Pořád ale není hotovo! Mýdla společně vyskládáme do regálů, kde zrají měsíc i dva. Každému kousku pak Lucka škrábe hrany škrabkou na brambory. Teprve potom je strojí do obalů, a to už vedle čeká Mirka, která vám chystá ty krásné balíčky s ručně psanými vzkazy. Lucka mezitím míchá parfémy a Káťa dohlíží na celou administrativu. Šteluje e-shop, vyřizuje objednávky a dohlíží na čísla. Zkrátka drží ty naše volně poletující myšlenky ve voňavých oblacích v realitě. 🙂

„Vůně nemíchám jen tak…“

Výrobě předchází receptura a myšlenka. „Vůně míchám z části podle toho, co jsem se naučila o aromaterapii, z části pak intuitivně,“ vypráví Jíťa a doplňuje, že je to proces. Vůně musíme měnit, ladit, prostě si s nimi hrajeme.

44

K finálním kompozicím přicházíme různě. „Inspiraci hledám v přírodě, z aromaterapie vím, jaké bude mít kompozice účinky, ale zjistila jsem, že nepolíbení aromaterapií k sobě dají něco, co bych nikdy nespojila, a pak vznikají skvělé vůně,“ říká Jitka.

Když byste si chtěli umíchat třeba parfém, budete se řídit podle intuice. Sami dobře víte, co zrovna potřebujete a co vám dělá dobře. „Mě baví třeba esence benzoe, kterou najdete v parfému Elektra. Voní jako likér a v aromaterapeutickém slangu se jí říká teplá deka na psychiku, a tu s příchodem podzimu oceníme,“ říká mydlářka. Vůně jsou zkrátka srdcová a velmi intimní záležitost.

45

Všechno to začíná v dílně! 

Od začátku jsme věrné tradiční metodě za studena, je šetrnější a mýdlům umožní uchovat si všechny výživné látky, minerály a vitamíny z olejů i přírodních surovin. Abyste pochopili její výhody, dáme si vsuvku z chemie.

Metoda za studena využívá přirozené teplo, které vzniká chemickou reakcí rostlinných tuků či olejů s hydroxidem sodným. Nemusíme ho dodávat uměle. Bonusem je pak glycerin, který funguje jako zvlhčovadlo. U běžně vyráběných mýdel je jeho obsah dost malý. Naše mýdlo však obsahuje až desetkrát více glycerinu, a navíc ho nepřidáváme dodatečně jako v průmyslové výrobě.

Celá alchymie výroby začíná u vážení ingrediencí a rozehřívání tuhých olejů. A protože má každý olej jinou teplotu tání, vytváříme si vedle louh. To smícháte hydroxid sodný s vodou, a je to! Jako poslední vážíme esenciální oleje, které mícháme vždy s jojobovým olejem. Díky esencím má mýdlo aromaterapeutické léčivé účinky. Rostlinné oleje zas pokožku zvláční a zjemní.

46

A jestli používáme přírodní vůně? ANO! Když vybíráme esence, saháme po 100% přírodních, třeba z levandule, šalvěje, pomeranče a dalších rostlin, květů, kůr nebo bylin. Vše mícháme podle tajného postupu za správné teploty.

Toxický neřád? Ten náš zákazník nerad!

Po olejích a vůních přichází naše oblíbená část, přidáváme barevné, voňavé a výživné látky – jen čistě přírodní suroviny jako je: 

  • marocký jíl, ovesné vločky a polenta, 
  • květ levandule a měsíčku, list kopřivy, 
  • aloe vera a 85% pravá čokoláda, 
  • šungit a sůl z mrtvého moře, 
  • med nebo další voňavé a mňam látky.

47

Mýdlo se vybarví. Samo!

Když jsou všechny látky pospolu, mícháme a barvíme. Že je mýdlo mrkvově oranžové? Za to může betakaroten, další odstíny pak obstará skořice, zemitá hlinka, oxidy nebo černé uhlí. Zajímavý je ale ten proces! Dáváme totiž cestu samotné přírodě a mýdlo necháváme, aby se vybarvilo samo.

Mýdlovou hmotu dělíme do dvou až tří nádob a v nich mýdlo obarvíme. Nejpracnější je podle Verči Afrodiziakální. „Sama míchám naráz červenou, bílou a zelenou. Tuhne to hrozně rychle a kolikrát by na tu práci byla lepší chobotnice…“ Barevnou tekutinu pak vlijeme do jedné formy po celé její ploše a už s tím nekvedláme. Čekáme, jak se mýdlo promíchá a kam si vytančí cestu. Ornamenty na mýdle jsou tudíž pokaždé originální.

48

Krájení nám jde nejlíp se Svěrákem… 

Čekáte rafinovanou metodu krájení mýdla? Jak si třeba nastavíme konkrétní míru, připravíme krájecí stroj a pak už to řeže jako po másle? Ne! Po dlouhém, ale pečlivém výzkumu jsme přišly na to, že nejlepší velikost mýdla zaručí krájení s kazetami… Říkáte si, co je to za kazety, nějaké spešl dřevěné, s pravítkem, okolo nichž krájíme mýdlo? Prozradíme vám to! Již léééta letoucí řežeme mýdlo podle audiokazet a nejlíp nám to jde se Svěrákem a Uhlířem. Holt, dělání, dělání… A světe div se, pokaždé je mýdlo na milimetry stejné. Navíc nám přijde, že je to ideální velikost, aby bylo mýdlo příjemné do ruky.

49

Handmade u nás není jen pojem 

Že na výrobu máme seřízený stroj, do kterého jen šoupneme suroviny a vyleze krásné mýdlo, jen ho zabalit? Tak to je sen, ale vlastně by nás ani nebavil. Milujeme ruční tvorbu, mýdlo děláme po večerech a takové úplňkové vyrábíme opravdu v daný večer. O to větší radost máme, když pak celou práci oceníte.

Galerie – výroba mýdla